Výskumníci testujú nové batérie na báze vody, ktoré nevybuchnú

Hľadáš kupón, alebo pôvodný vypršal? Napíš nám do Online podpory


Jedným z komponentov smartfónov sú batérie, ktoré môžu pri prehriatí explodovať. Najlepšie skúsenosti má spoločnosť Samsung, ktorá kvôli vybuchujúcim batériam bola nútená stiahnúť z predaja smartfóny Samsung Galaxy Note 7.

Samozrejme výrobcovia smartfónov vykonávajú nespočetné testy svojich batérií v smartfónoch, aby bola zaistená bezpečnosť používateľov. Taktiež spoločnosti skúmajú nové technológie a cesty, vďaka ktorým by bolo možné zabrániť explodujúcim batériam. Tím výskumníkov z University of Maryland pracuje na batérii založenej na vode, informácia bola publikovaná v časopise Joule.

Smartfóny zvyčajne využívajú lítiumiónové batérie s obsahom elektrolytov, ktoré pomáhajú pri presúvaní iónov medzi elektródami. Keďže tieto elektrolyty sú vyrobené z organických chemikálií, môžu sa za určitých podmienok vznietiť. Vodné elektrolyty, ktoré sú protipožiarne existujú, ale nie sú veľmi silné, pretože voda nemá veľmi reaktívnu povahu.

Vedci navrhli lítium-iónové batérie, ktoré využívajú vodu namiesto organických chemikálií. Okrem toho sú tieto batérie rovnako silné ako ekologické chemické protipóly a nevybuchnú. Tieto nové batérie fungujú lepšie ako už existujúce vodné batérie.

Existuje jeden hlavný problém spojený s novým druhom batérie, že môže fungovať len po dobu približne 70 cyklov. Batérie, ktoré sú potrebné pre smartfóny, by mali mať dlhšiu životnosť približne 500 cyklov. Vedci preto potrebujú odstrániť ďalšiu prekážku, aby sa batéria mohla používať v smartfónoch.

Akonáhle sa uvedená prekážka odstráni, čoskoro môžeme vidieť smartfóny s vodnými batériami.

Zdroj: https://www.gizmochina.com

Hľadáš kupón, alebo pôvodný vypršal? Napíš nám do Online podpory

Do pár dní doma z EU skladu, poštovné zadarmo, bez poplatkov navyše